Linnéas hästliv

linneashastliv.blogg.se

Nesto har anlänt!

Publicerad 2013-10-27 16:11:00 i Allmänt,

Nu är Nesto hemma och installerad hos mig på Åland, efter en omtumlande resa. In in transporten gick väl hyfsat bra, men väl inne så fick han total panik och var både ner till sittande och upp över bommen, som vi som tur var hade satt höbalar framför, så det tog stopp. Så Hanna och jag kastade oss ur transporten och stängde alla dörrar och väntade tills han tystnade några sekunder senare. Väldigt skakigt startade vi bilen och slog på kameran för att titta om han var på rätt köl inne i transporten. Det var han, så de var bara att skynda sig att åka mot färjan. 
 
Tack och lov stod han som ett ljus efter detta och var nog knappt ens svettig när han kom fram. Han stod lugnt på färjan trots allt buller. Urlastningen gick över förväntan då han hade tid att vänta på kommando att backa innan han gick ut. Han tyckte det va lite läskigt att gå ut, men när han väl insåg att han fick gå ut bakåt så skyndade han sig.
 
Idag släpptes han ihop med resten av flocken med islandshästar. Vi tog dom till skogshagen som inte har en massa klipphällar ifall de tänkte springa. Mest upphetsade var Brynjar och Nesto som skrek till varandra, Brynjar åkte på en spark på bogen av Nesto och det var en del brölande och hovviftande. Men över lag ganska lugnt, i alla fall när vi åkte.
 
Jag tränade lite horsemanship med Nesto i paddocken (hans dåvarande hage med Hnokki) innan ihopsläppet eftersom jag skulle behöva leda honom en bit till nya hagen. Leda, start, stopp, byta riktning lite, och lite longering och join-up.
 
Det första som vi behöver jobba på nu är positionen och koncentrationen. Nesto accepterar inte och håller inte positionerna utan slinker undan med rumpan och använder universallösningen att backa i stället, för att sen stanna och kunna titta åt ett annat håll. 
 
Har jag bestämt att jag ska vara i en viss position i förhållande till honom, säg att jag leder honom med hans öga i min axelhöjd, ber jag honom då stanna så ska han bara stanna, nu vänder han undan rumpan och vänder upp i backaposition i stället. Så då kliver jag efter till den positionen jag hade och håller mig hela tiden i den positionen tills han accepterar att jag ska vara där genom att stanna.
 
Samma sak i longeringen, för att starta longering, om man står mitt framför hästen, så behöver man flytta undan framdelen så den går ut på voltspåret. Här testar han också med att gå fram eller backa och vända upp för att inte behöva flytta undan bogen.
 
Så det har vi börjat öva på i dag. Han är väldigt känslig och lyhörd men blir ofta osäker på om man liksom kladdar sig fast på honom, typ håller i grimman (eller håller sig i en bestämd position). Samtidigt som han är väldigt känslig så är han oxå lite diskret oförskämd med sin ouppmärksamhet och de dominanstecken som det medför.
 
Men som sagt han är en trevlig häst och det här var bara första gången vi jobbade, jag fokuserar som vanligt på de som behöver arbetas på :)
Övar att gå vid axelhöjd...
 
...mer i axelhöjd, här syns frammåtdrivande hjälper från mig, jag föredrar att driva med yttre handen bak i stället för att dra i grimman.
 
Nesto provar att svara på drivningen med yttre handen med att backa, då förstärker jag med tryck i grimman och följer med så jag håller positionen. Så han inte kan slinka undan från framåtdrivande hjälper med att backa. Äckligt, sa Nesto!
 
Andra varvet, här har han precis backat klart, insett att de inte gick och skyndar sig då fram i stället.
 
Fint, lite trav på det. Han har sån mjuk trav att det räcker med att jag går lite fortare så kan han trava brevid!
 
Halt, här ber jag honom stanna genom att vrida fram vänster axel för att blocka honom, höjer även vänster hand. Här ser man hur han försöker ta sig lös ur min position, i stället för att stanna kliver han lite åt sidan så jag följer med eftersom de inte var det jag sökte.
 
Så jag kliver med.. och så där ja nu står han fint! Jag är noga med att inte belöna att han kliver ifrån mig, han ska vara med mig, men lyssna. Så att gå undan inte ger eftergift, utan eftergiften kommer när han utför uppgiften, vilket här är att stanna, MED mig.
 
Nesto provar att backa i stället för att gå vägen jag bjuder honom. Jag jobbar mycket med att bli stilla i kroppen och "peka med hela kroppen", väga dit jag vill. Tittar du noga på en häst kan du se redan när den står stilla vart den är på väg att röra sig, åt vilket håll. Det vill jag att Nesto ska lära sig att svara på när jag gör. Lutar jag framåt som att jag vill gå, ska han börja gå, och så går vi tillsammans, jag ska inte gå och lämna honom, sen dra i grimman för att han inte kom, tex :) Så här väger jag i den riktingen jag vill, i riktning mot hans ytter bog, han svarar med att backa, så jag förtydligar mig och håller positionen. 
 
 
FIn häst :)
 
Båda mina pojkar <3! Man ser att Brynjar släpper igenom mycket mindre av rörelsen ut i hela kroppen (ryggen) och har en betydligt mer ihopdragen överlinje trots att dom här springer brevid varandra och speglar varann. Nesto kommer bli en fantastisk häst för akademisk ridkonst det är jag övertygad om.
 
 
 

Hemsidan uppe!

Publicerad 2013-10-24 09:09:42 i Allmänt,

Nu har jag på efterfrågan gjort en hemsida. Där finns information om kurser, lektioner, mig själv och lite mer smått och gott, allt med hästinrikting såklart.
 
Alla blogginlägg här är dessutomsynliga i högermenyn på förstasidan. Titta gärna in på LinneaSandgren.se
 
På lördag rullar vi mot Eskiltuna för att hämta hem Nesto förutsatt allt går enligt planerna och hans lastträning fortsätter gå bra. Jag har fått stränga order att ta med kameran och fota massor och sen blogga om de hela från Ida så anatar att de är väl bara å lyda då ;)
 

Mitt hemliga mål

Publicerad 2013-10-19 16:16:00 i Allmänt,

Brynjar och jag bytte till stången i dag, från att tidigare ha ridit på kapsonen. Han var överlag ganska ovillig att svara på inner tygeltag med att tilta huvudet, men stången är där verkligen otillräcklig. I brist på en ridkapson, vilket jag hoppas att Ida snart kommer ha fixat åt mig, så satt jag tyglarna i fästet mot bettet i sidostyckena. Inte alls optimalt men de gav mig en möjlighet att inverka på ena sidan i taget.
 
 
Då fick jag honom att tilta huvudet skapligt. Det märks otroligt stor skillnad när han tiltar huvudet, då släpper han tydligt ner mig på inner sidan.  Nu var han lite stel efter att ha stått en vecka så han lät mig inte sitta där så värst länge men till och från.
 
Sen red vi ut en liten sväng och han är bedrövligt pigg. Den energin försöker jag omvandla till något vettigt. Så jag gjorde halt och började sedan trampa och förstärkte med spöet tills travtakten infann sig. Jag försöker att hela tiden utmana oss i att byta takt med en sån liten fartändring som möjligt. Denhär gången så lyckades jag ganska bra och han kom in i en liten jogg, en kort kort trav som jag kunde hålla kvar honom några fler steg i än vanligt. En superlångsam trav - för att vara islandshäst.
 
Jag jobbar målmedvetet vidare mot mitt än så länge "hemliga" mål, ni vet ett sånt mål som man inte riktigt törs avslöja förrns man lyckats eller är väldigt nära? 
För mig är det att få min femgångshäst att piaffera. Att lyckas utbilda en häst som i utgångsläget inte travade under ryttare eller vid arbete vid hand (bara lös, rakt fram, fort), till att klara av att samla sig ner i piaff vore en sån fantastisk bedrift! Den drömmen ska jag nå. En dag. Men än så länge är de hemligt, glöm inte de ;)
Bjuder på en bild från i sensomras.
 

Film från kursen

Publicerad 2013-10-19 15:18:00 i Allmänt,

Det fortsätter att rulla in positiv respons från kursen i Umeå, vilket gör mig otroligt glad. Hade aldrig kunnat tro att jag skulle lyckas inspirera så många människor!
 
Katrin skrev såhär efter kursen:

Tack Linnéa för en väl genomförd kurs hos mig på Ridakademi Norr. Jag gissar att detta var den första av en lång rad ridkurser som du kommer att vara intruktör på.
Du hade tydliga och pedagogiska teorilektioner och bra ridlektioner där du lotsade varje ekipage genom deras problem till stora framsteg.
Det jag var mest imponerad av var din problemlösningsförmåga, där du snabbt kunde se vilket grundproblem varje ekipage hade och hitta en ny och effektiv lösning på det problemet.
De som missade kursen vet inte hur mycket de har gått miste om. Professionellt och innovativt!!!
 

Madde och Bettan

Publicerad 2013-10-14 14:53:00 i Allmänt,

Madde jobbar vidare med övergångaroch att skapa ett flyt mellan öppna, sluta och travstarter på volten. Madde fick ta hand om en lite piggare Bettan i dag, och fick då öva på alla dom saker dom brukar - fast det blir svårare då hon tvingas matcha Bettans höga energi för att hålla koll på läget. En utmaning för Madde men hon klarade det bra, och trots lite hoppande från Bettan så hade Madde kvar kontrollen över situationen och fick Bettan att fortsätta arbeta. Dom fortsätter att gå framåt med raska steg! :D
 
 
 
 

Ida och Blingh

Publicerad 2013-10-14 14:25:20 i Allmänt,

I dag gjorde Ida och Blingh ett jättefint pass, kort men korrekt. Ida fick henne att flytta sig mjukt för inner skänkel och ett lite lätt lyftande tygeltag som lyfter snett utåt, för att ta med sig inner bog och skapa mer böjning. Jätteroligt att se dom vara så duktiga. Det är så man blir lite stolt! :D
 

Travkurs i Vännäs, 12-13 oktober 2013

Publicerad 2013-10-14 13:48:00 i Allmänt,

Nu sitter jag hemma i Sundsvall efter en helg i Vännäs. Katrin Wallberg hade bett mig komma till henne för att hållen travkurs baserad på arbetet jag gjort med Brynjar för att få honom att svinga sin rygg i traven.
 
Jag hade pendlat mellan stor glädje, lite prestationsångest, spänning, overklighetskänslor och stor förväntan inför den här kursen. Det här var den första riktiga kursen jag hållit -och det gick jättebra!
 
Katrin har varit ett perfekt stöd, hon har hållt i trådarna, administrerat ihop kursen, gett mig feedback innan på mitt kursmaterialoch stöttat mig på bästa sätt genom att finnas till hands ifall vi skulle stöta på patrull.
 
Deltagarna verkade nöjda och lyckades bättre än jag vågat hoppas med mina nya teorier. Så det var riktigt roligt att uppleva! Jättetrevligt att få träffa alla positiva kursdeltagare och anläggningen gav en extra lyxig känsla. God mat, levande ljus, god stämning och intressanta samtalsämnen med likasinnade kunde inte bli annat än lyckat!
 
 
 

Nesto

Publicerad 2013-10-05 11:11:34 i Allmänt,

Jag fick bilder på Nesto från uppfödaren Hanna i dag. Han är så otroligt fin! Min vackra häst, kan knappt vänta att få ta hem honom nu.

Nesto är längst till höger, se så vacker hanär mot frosten!
Nu är han kastrerad, han har fortfarande ett sår på underkäken, ett litet envist sår efter sparken. Risken finns att det sitter en lös benbit där eller nåt annat skräp som blivit kvar. Därför ska han röntgas på torsdag för att titt om de är nåt som behöver gås in och tas bort.
 
Lite mindre mage har han fått oxå :)
 

Philen

Publicerad 2013-10-03 17:35:14 i Allmänt,

Philen och jag kör på, i dag tog vi sadeln och red i paddocken. Hon har nu blivit riktigt följsam och fin i nacken, och vi har börjat jobba med en innerskänkel vilket hon tar riktigt bra. Hon blir väldigt följsam och fin. Vi travade lite i dag oxå hon e väldigt pigg dock.
 
Hon springer inte iväg men hon slungar nacken runt i en "galen travhäst" sving lite titt som tätt, så jag väntar bara på bocksprånget. Men jag har hitintills ryat nej åt henne och gjort halt de flesta gånger, när hon stannat har hon fått godis. Hon är väldigt charmig och i början i traven verkar hon lite ojämn i gången men hon verkade mjukna ganska fort och rör sig väldigt fint i en liten mjuk och följsam trav när hon följer med mina hjälper.
 
Både hon och jag blev lite svettiga i dag, fint och soligt väder och både hon och jag hade vinterjackan på.
Jag vet inte riktigt hur jag ska göra för att dölja denna något korpulenta kroppsform, fniss fniss, kanske Photoshop? ;) Kanske fota lite mer snett underifrån så hon inte ser ut som en tax med stor mage, hon va väldigt fin irl i alla fall, fast de kanske hade å göra med att hon va så duktig? Jag vet inte :)
 

Skalar av ett lager till kring gåtan: vad har man tyglarna till?

Publicerad 2013-10-02 20:08:00 i Allmänt,

Blev paddock i dag igen för Brynjar och mig, denna gång gick de egentligen inte särskilt bra men jag fick fram nån form av känsla för var balansen med alla dessa tygelstag ska ligga. Jag har nu lagt ner mkt tid på att lära Brynjar att rotera huvudet när jag tar i inner tygel. Det har gjort att vi har tappat lite av reaktionen att "knäppa av i nacken" vilket vi tidigare haft för mkt av. Men nu har vi tappat bort de för mkt, så han fromar och mjuknar inte riktigt för tygeln när jag stänger båda händerna för att han ska slappna av i nacken, i höjdled. 
 
Det här låter nog jättebanalt men jag fick en liten ny aha upplevelse vadja ska ha de olika tygelhjälperna till. En tygel (inner) får betyda ställning i nacken, rotation av huvudet. Om jag sluter båda händerna så vill jag att han ska slappna av i nacken och välva sin överlinje inom den ramen jag skapat.
 
Det här visste ni säkert redan, och jag oxå på ett sätt men de är som att jag kommit ytterligare ett lager ner i mina analyser och försök kring hur hjälpgivningen i tyglarna ska ske för optimal effekt. Så där är vi nu, längre fram kanske jag lär mig nåt mer, nåt nytt, vem vet.
 
Brynjar har blivit lite smalare, han är stressas av flockomställningen tror jag, lite lösare i magen och det är ett väldigt spring och passade av Öska. Mkt hingstbeteende där. Så jag hoppas de lugnar sig med lite tid, överväger att kosta på honom en magkur nu när systemet är lite ansträngt.
 
Positivt är att jag red utan bootsen i dag och han är märkbart mindre öm i hovarna, dom verkar heller inte växa så mkt, så jag tror att de är klipphällarna jag har att tacka för de. 

Om

Min profilbild

Linnéa Sandgren, Alnö (Sundsvall), Sweden

I den här bloggen fokuserar jag på hästträning. Lite av en dagbok där en och annan reflektion och kanske till och med vis tanke slinker in. Jag tränar mina hästar enligt Akademisk ridkonst men lägger också stor vikt vid relationen häst-människa. Natural horsemanship ingår alltid i mitt arbete. Där kommer mina största influenser från Klaus F Hempfling, men jag har även viss erfarenhet av Parelli NH. Mina starkaste sidor är problemlösning, inlärning och unghästhantering! Jag har en islandsvalack; Brynjar från Fjällgården, 8 år och femgångare. Samt Pluto Nesto, en 4-årig nykastrerad lipizzanervalack från Ängvaktartorps gård. Läs mer om mig: www.LinneaSandgren.se

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela