Linnéas hästliv

linneashastliv.blogg.se

Bettan börjar med samling

Publicerad 2014-07-29 00:59:20 i Allmänt,

Idag fortsatte Bettan och jag att ta oss längre i markarbetet, samling i skritt i sluta med bibehållen takt samt trav utan att tappa ytter bak stod på schemat. Såklart tyckte Bettan det kändes krångligt att veta vart hon skulle befinna sig när det blev trav i stället för skritt även om hjälpgivningen i sig var den samma. Men vi tuggade på, och jag försöker visa henne att mitt emellan, slira med rumpan, ligga på någon bog, streta med huvvet, finns en gyllene stig, en balansgång där allt e lätt och mjukt.
 
Och små stunder hittar hon dit, även om det fortfarande såklart är en vinglig väg och det kräver mycket mer arbete så är det fortfarande så otroligt roligt att få se dessa små ljusglimtar även om de inte är perfekt.
 
Därför tänkte jag dela dessa ljusglimtar med er!
 
Börjar förstå lite samling i skritt ibland...
 
 
Bettan kör lite kraftfull skritt medans ja glor åt sidan som ett fån efter hunden...
 
Övar mer på den där skritten...
 
Belöning ska hinnas med oxå...
 
Mer lång och låg...
 
Bettan tar i lite...
 
Och kortar av sitt bakbenssteg rejält genom att lyfta inner bak tidigt vilket gör att ytter bak får en kortare påskjutsfas.
 
Formen och böjningen, ja det mesta, är ännu instabilt och varierande men hon är väldigt duktig!

Tankar om samling

Publicerad 2014-07-28 00:48:00 i Allmänt,

Brynjar och jag lyckades få till en fin jogg i trav idag på gräsplanen där han i det lätta varvet klarade att trava i både diagonalsluta (mot en stor piruett) och förvänd sluta. I det svåra varvet klarade han att göra förvänd sluta och en ganska odefinerad diagonalsluta, vilket jag är mycket nöjd med. 
 
Efteråt markarbetade jag Bettan lite som för andra gången fick prova samling vid hand. Hon var mycket duktig och vi letar oss fram till ett läge där bakbenen kliver taktfast fram mot tyngdpunkten.
 
Markarbetet med Bettan ledde till dagens refletion om samling: Tidigare har jag jobbat med samling skiljt från takt, samling har fått gå hur långsamt det vill -hästen tar i.  Men nu när jag jobbar med samling så vill jag att hästen ska bibehålla takten.
 
Samling ska vara en avspänd energisamling som ska förbereda/resultera i rörelse!
 
Det innebär för mig att jag tänker snarare trav -piaffe  etc när jag samlar skritten än just tänker samlad skritt. Då får jag en helt annan vision om vilken taktfasthet och energimängd som behövs. 

ARena Festival

Publicerad 2014-07-28 00:32:07 i Allmänt,

Jag och tjejerna i stallet begav oss de många milen ner till Sparreholms hästcentra för att besöka ARena Festival - Sveriges första festival med inrikting på Akademisk ridkonst. Vi och ungefär 400 personer och de 4, förmodlingen största, instruktörerna i Sverige fanns på plats för att undervisa ekipage, hålla föreläsningar och uppvisningar. 
 
Årets varmaste dagar, 31 grader i skuggan, över 40 mil och ingen AC i bilen. Vi satt med varsin blöt handduk!
 
Kvällsdopp på campingen i Malmköping.
 
Katrin fick många engagerade med sina föreläsningar om sitsen.
 
Christoffer hade med sin Saxo och visade upp fantastiskt fin hasvinkling i di verse övningar.
 
Christoffer hade en mycket informativ genomgång där han visade steg för steg hans väg till den avancerade longeringen samt vad den kan utvecklas till.
 
Charlotta visade upp sig i damsadel, väldigt roligt att se dräkten, tekniken och få bakgrunden till de olika delarna i utrustningen, även om jag personligen tyckte att ridningen låg för nära den morderna dressyren för att göra intryck på mig.
 
Något som däremot gjorde väldigt starkt intryck på mig var slottetstallets fantastiska ridhus. Bilderna kan inte göra lokalen rättvisa, man blev full av andakt när man kom in! En fantastisk plats för koncentration och kommunikation med sin häst, samma känsla som att kliva in i en vacker kyrka.  
 
Utanför slottstallet höll Hanna till på en mindre ridbana, här är en av hennes elever. det var roligt att se Hanna instruera. Hon pratar med andra termer än de andra instruktörerna men verkar mycket duktig.
 
På väg mellan hästcentrat och slottsstallet.
 
Sist men inte minst gick vi och kikade i vagnsmuseet. Roligt att få gå runt och drömma sig tillbaka till en svunnen tid.
 
Inne i Malmköping blev jag förstjust i en smeds konsthantverk, så fina träd!
 
Många gamla fina hus fanns det oxå i Malmköping för mig som är husnörd att gå och kika på.

För mig gav dagarna på ARena inget omväldande nytt, men det var väldigt intressant att få se de olika instruktörerna. Hur de valde att angripa problem, vilka vägar olika instruktörerna väljer. Men jag tyckte inte att det blev förvirrande utan såg en gemensam röd tråd.
 
En linje som de alla strävar efter, dock med sina egna specialliteer och olika sätt att förklara men med samma kärna. Det gav någon form av magkänsla över vad som är det viktiga att ta med sig hem och sprida över mig och mina hästar vilket kan vara nog så viktigt och inspirerande.
 
 
 
 

Mail

Publicerad 2014-07-19 20:55:52 i Allmänt,

Idag fick jag ett mail från en av mina nyaste elever:
 
"Hej Linnea
Måste få dela med mig och tacka dig.
Jag har fått en helt annan häst sen du var här i tisdags.
Hon är lugn i ridningen men även i alla andra situationer. Går snällt och fint brevid mig till/från hagen, står still när jag grejjar med sadeljorden, går lugnt till och från padocken.
Ser fram imot måndagens träning
Tack!"

Halsens position

Publicerad 2014-07-19 19:57:00 i Allmänt,

Appropå halsfunderingarna häromdagen, efter att ha kikat på bilder från när jag rider blir jag mer säker på vilken halshållning som är bäst för Brynjar. Det som varit varit största grejjen att "klaga" på är att han får en sänkning precis framför manken, vilket tyder på att han kortar av bakre delen av halsen och sänker då även främre delen av ryggen.
 
Enligt Katrin så kan man lösa det genom att länga ut den bakre delen av halsen, då man ber hästen sträcka ut halsen. När jag frågade Bent om en avkortning i bakre delen av halsen sa han att det handlade om bakbenens bärförmåga och mer aktivitet från bakbenen skulle således lösa problemet av sig själv.
 
 
Här är en bild tagen för ett år sedan där ser man sänkningen framför manken.
 
Och här är en ny bild.
Titta oxå på taktskillnaden. Här håller Brynjar sin hals relativt högt, uppsträckt men utan "utbulande" underhals. Han är inte styv och trots att halsen är högt rest och nosen framför lodplan så fyller han ut utrymmet framför manken väl. Ländryggen är lite svårare att avgöra ev förändring i, då han är överbyggd och har en väldigt sluttande rygg, som i översta bilden täcks av sadeln. Dock så skulle ju ännu mer undertramp såklart hjälpa ryggen ytterligare...
 
Här kommer lite fler bilder från samma ridpass
 

Tölt och pass

Publicerad 2014-07-18 18:28:00 i Allmänt,

Här bjuds det på en fin grisepass, jobbar ritkigt fint, synd bara att det var just.... ... grisepass.

Tölt kan han oxå bjuda på såklart, även där i fin hållning....
 
Hade ju varit fint om det inte vore för att jag vill träna trav ;)
 
 

Takt och form funderingar

Publicerad 2014-07-17 17:57:00 i Allmänt,

Försökte igen att jobba Brynjar vid hand i trav. Det är den saken vi alltid kör fast på, så även denna gång.
Dock så startade det massor av tankar i mitt huvud kring hans form. 

Brynjar låser sig alltid om jag ber om både samling (för att få takt) i trav och samtidigt vill att han ska sträcka ner halsen mer. Tänk om jag ber honom vara för låg fram i förhållande till vinklingen bak och det är därför han vägrar?

Så hur högt ska han ha huvudet i samling och hur mycket underhals är ok? Kan undehals bli både när han sträcker sig uppåt (som en positiv? underhals) eller att den spänns utåt (som en negativ underhals)?
 
Ni ska få se lite bilder, det verkar som att om han får sträcka upp halsen dit jag tycker är "för långt" så verkar han ändå behålla en bra belastning bak och han får lättare för travtakten, se bilderna nedan. Bra takt på alla.
 
 
Tittar man i stället på de här bilderna så han han en annan överlinje, bra belastning bak, men takten funkar inte.
 
Ska ut och prova igen, men ny infallsvinkel får vi se vart det leder.


Här duktig med ytter bog...
Och igen.
 
Skutt!
 

Första samlingen vid hand

Publicerad 2014-07-16 16:58:58 i Allmänt,

Bettan provar för första gången lite samling. Hon tyckte inte att spöet var så mkt att bry sig om när jag petade på bakbenen, verkade nästan som hon tog det för en skackel eller töm. Men sen små stunder förstod hon att det var något annat ja var ute efter och lite lite samling visade sig.
 

Madde i sadeln

Publicerad 2014-07-13 22:16:00 i Allmänt,

Allt slit, kärlek och pengar Madde lagt ner på sin häst Bettan har börjat ge utdelning! Planen har varit att jag ska utbilda Bettan så hon har en bra grund att stå på, så hon kan visa Madde rätt väg och vara en trygg ridhäst. Nu har vi kommit dit och Madde och Bettans resa tagit ett steg vidare.  
 
 
Madde tar stormsteg framåt för varje ridpass nu, jag är riktigt imponerad! Hon har jobbat första passen med tygelföringen, och jobbar nu mycket med sitsen. För att kunna använda sitsen att vägleda Bettan dit hon vill. Mycket fokus har lagts på att svänga inåt för att få med ytter bog. Idag provade hon också att flytta bogen utåt. 
 
 Jag vill visa en så tydlig bild-sekvens som jag fick idag på Madde. Jag vet att det är mång fler än Madde som kämpar med att inte vika sig i midjan, och sitta korrekt.
 
Första bilden: Bettan böjer sig duktigt men Madde har halkat över på yttersidan och kompenserar detta genom att vika sig i midjan på innersidan. Det resulterar i att hon trycker Bettan utåt
 I det här läget säger jag åt Madde att ta ett litet skutt och sätta sig mer på insidan för att korrigera sin sits.
 
Andra bilden: Här ser man resultatet av sitsen Madde hade på första bilden. Dock så har Madde korrigerat sin sits och sitter nu betydligt bättre, men kommer få vänta ytterligare nåt steg innan Bettan kommer följa henne in i korrekt böjning.
 
Bilderna visar ett vanligt fel när folk försöker svänga :)

Bildbomb

Publicerad 2014-07-11 01:11:06 i Allmänt,

Här kommer massor av bilder från dagens ridtur med Brynjar, han har inte gått på några dagar så han var pigg som grisar men det gick förhållandevis bra ändå. Kanske inte fullt lika mkt balett som jag önskat men de ger sig.
 
Här står vi i en relativt fin halt och tänker lite på skolhalten.
 
Han stegar om lite, lägger lite mer vikt på bakbenen.
 
Och hoppar upp med mycket vinkling bak, men också med för mycket underhals. Det är lurigt på halsring att få till halsen, speciellt när han e pigg och mestadels studsar i luften ;)
 
Vidare ut i skogen 
 
Glad pigg ponny
 
Högt gräs så Brynjar tar sig lite friheter..
 
...och tar några tuggor när vi pausar.
 
Kraftfull islandshäst!
 
Visar lite fintrav..
 
...Och lite till.
 
På väg hem igen.
 
Flyttar inte en hov, men trots det en rätt äcklig dusch.
 
Gör sig snygg!
 

Fickparkering

Publicerad 2014-07-11 00:16:00 i Allmänt,

Nesto har de senaste dagarna fått träna på att fickparkera brevid pallen så att jag ska kunna börja träna att hänga och klänga på honom. Här är några bilder från dagens träning, där det också var första gången jag lade upp benet på honom.
Först framåt och flytta bogen så han kommer på rätt sida av pallen.
 
Sen in med rumpan närmare.
 
Redo att bli lite klängd på.
 
Och så andra sidan såklart.
 
Lite ben.
 
Och så lite mer!
 
Lite klappar och morot som beröm.

Om

Min profilbild

Linnéa Sandgren, Alnö (Sundsvall), Sweden

I den här bloggen fokuserar jag på hästträning. Lite av en dagbok där en och annan reflektion och kanske till och med vis tanke slinker in. Jag tränar mina hästar enligt Akademisk ridkonst men lägger också stor vikt vid relationen häst-människa. Natural horsemanship ingår alltid i mitt arbete. Där kommer mina största influenser från Klaus F Hempfling, men jag har även viss erfarenhet av Parelli NH. Mina starkaste sidor är problemlösning, inlärning och unghästhantering! Jag har en islandsvalack; Brynjar från Fjällgården, 8 år och femgångare. Samt Pluto Nesto, en 4-årig nykastrerad lipizzanervalack från Ängvaktartorps gård. Läs mer om mig: www.LinneaSandgren.se

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela