Linnéas hästliv

linneashastliv.blogg.se

Nesto, sprayflaska och tygeltag

Publicerad 2014-05-31 22:11:00 i Allmänt,

Vid kvällsfodringen sprayar jag hästarna med flugspray och nu har även Nesto börjat komma över sin förfäran över sprayflaskan. Han vet att han ska stå stilla trots att det är lite äcklig när sprayen landar över honom, men mina krav på att han ska stå stilla i kombination med godiset efter övervinner obehaget. Så nu står han riktigt duktigt och kliver inte längre runt runt.
 
Titt som tätt passar jag på att träna lite slött i hagen med honom oxå. Idag var han särskilt duktig. Jag tränar väldigt noga in hur han ska svara på tygeltagen. Jag vill att han ska ställa sig i nacken och tilta huvudet så att nacken kommer till insidan och nosen ut. Av detta ska nosen dessutom sträckas lite framåt vilket gör att hela halsen längs ut.  
 
Det innebär att ett enda tygeltag kan "fixa" i stort sett hela hästens böjning! Tiltningen av huvudet skapar rotationen i hästens bröstkord, vilket sänker hästens innersida och lyfter ytter bog. Ställningen i nacken för fram inner höft och håller därmed oxå ytter bakben på plats. Och slutligen så genom att hästen sträcker fram sin nos länger den ut överlinjen, främst halsen vilket ytterligare hjälper till att lyfta den främre delen av ryggen.
 
Med Nesto har jag nu kommit så långt att jag kan skaka lite i ytter tygel när jag går framför honom och han svarar med ställning och rotation. Så idag provade jag att sätat grimskaftet som tyglar och ställde mig nu i stället i färdritkning på hans innersida och skakade ytter tygel för att be om samma reaktion. Och han provade rätt flera gånger! Så glad man kan bli :D 
 
Detta kommer bli precis lika bra om inte bättre än på Brynjar där jag genom att lätt ruska yttertygeln får alla de reaktioner jag skrev ovan och fixar böjningen. 
 
Med Nesto lägger jag mycket energi på att träna neckraining, "skak på ytter tygel" för lösgörning (ställning, rotation) och att kontrollera vilken riktning han sätter ner sina framben (snett utåt, rakt eller snett inåt). Jag lägger ner minimal energi på att lära honom att böja halsen och knäcka av i nacken. Och i stort sett allt tygelarbete har fokus på yttersidan.
Här är han min lille sagoprins i skymningen.

Betty boopan

Publicerad 2014-05-24 21:03:41 i Allmänt,

Idag har jag ridit den här filuren igen, här är några bilder från förra ridpasset. Bilder från dagens ridpass kommer när åskvädret som dånar ute nu är över.
 

Återbesök av Lisa

Publicerad 2014-05-23 23:48:00 i Allmänt,

Tiden för hästarna är knapp nu, med både lägenhetsrenovering och praktik 8-5 varje dag. Men i torsdags var Lisa på återbesök hos Brynjar. 
 Lisa tyckte att mitt arbete på hans rygg med massage, liniment och spikmatta hade gjort bra verkan och Brynjar var mycket mer motaglig för behandligen denna gång. Efter första behandlingen var han lika begränsad i ridningen men det är troligr att han drog tillbaka alla låsningar direkt efter den behandlingen, då han överlycklig sprang och brallade som en dåre i hagen, inte så smart. Så nu hade jag förhoppningen att det skulle ge mer effekt denna gång. Och mycket riktigt, när Lisa var klar  var han helt rak och fin i ryggen till min stora glädje. 
 Idag i hagen var han fortfarande lika rak och fin i ryggen vilket känns lovande. Förhoppningen är nu att han ska visa en markant förbättring under veckan i ridningen. Blir han inte markant bättre trots att han är rak och mjuk så finns risken att problemet sitter någon annan stans, och är i så fall en veterinärfråga. Men rimligen så blir det skillnad nu med en rak häst. Nu gäller det bara att arbeta för att det inte ska glida tillbaka snett igen.
Vänster bild: Mellan första och andra behandlingen. Höger bild: Efter andra behandlingen. 
 
Brynjar stackarn fick en fästing i går, en liten rackare på skapet men han hade svällt 3-5cm i diameter redan då. Och idag var det dubbelt så stort, avvaktar något oroad till morgondagen.  Smörjde idag kortisonsalva där och han har klåda på svullnaden.
 
 

Sned häst

Publicerad 2014-05-19 11:00:32 i Allmänt,

Brynjar har fått problem i kroppen och när jag ber honom om vissa saker så säger han att det omöjligt går att utföra. Som tur är var Lisa ut förra veckan och behandlade honom. Han var då bland annat stel som en planka i ryggen (aldrig hänt förut) och hade höger höft framskjuten. Hon hittade också fler lösa benbitar på höftkulan, där han tidigare bara haft en. Den måste han ha slagit lös endera genom att ramlat eller att Nesto slagit honom där, hur som helst så verkade han inte öm där och det i sig är inget farligt.
På bilden här står han uppställd med fram och bakben helt parallella och halsen rak. Han borde alltså vara rak här, men det är han som ni ser inte alls. Ryggraden går som ett s och när jag ser det här förstår jag mycket väl varför han säger att det är omöjligt att göra en sluta åt vänster. Lisa kommer igen och behandlar till veckan.
 
 
 

Bentkurs

Publicerad 2014-05-11 21:13:00 i Allmänt,

Nu sitter jag precis hemkommen från Ridakademi norr och årets kurs för Bent Branderup. Detta var första gången jag såg honom undervisa och det var mycket inspirerande. Vilket var precis vad jag behöver just nu med Brynjar då vi befinner oss i en nedåt-grop och känslan av att ha kört fast. Nu fick jag nya influenser att ta med mig hem till Brynjar och prova.


Bent Branderup visar tygelfattning.

Carina och Perlina
 
 
Helgen kan bäst sammanfattas med "Läng i öppna, samla i sluta", men också "lätthet" och "sitsen som den primära hjälpen" var högaktuella punkter under kursen. Lättheten behandlade både ryttarens hjälpgivning och hästens bogar, hur ryttaren kan flytta bogen lite hit och lite dit för att hitta lättheten och balansen.
 
Anette och Valiant

 
Jag vill lyfta fram de delar som jag fastnade lite extra för, även om det blir lite lösryckta punkter här:

- Om helheten inte blir bättre av det man jobbar med är det man jobbar med garanterat fel.
 
- När vi påverkar hästens huvud, påverkar vi höftens möjlighet att arbeta korrekt.

- Vi söker rotationen och inte böjningen i sidled i hästen.

Anette och Valiant
 
 
- Bent beskrev också skillnaden från gamla ridhandböcker mellan uttrycken att ha "i handen" eller "i tyglarna". I handen ska man ha huvudet och i tyglarna ska man ha bogarna. Alltså så ska de direkta tygeltagen påverka hästens huvud och de indirekta tygeltagen reglera bogarna.

Sara och Skippen

 
- I skolhalten kan man kika på kvaliten bl.a. genom att när hästen bara lutar sig bakåt så läggs vikten på ytter bakben (vilket man kan se på hästens rumpa) men när hästen vinklar lederna bak korrekt så kommer vikten att hamna på inner bakben och denna sida sänks.

Katarina och Maja

 
- För att hästen och ryttaren ska hitta sin bästa balans och lätthet så måste ryttarens och hästens tyngdpunkter sammanfalla. Det finns två vägar för att nå detta: Endera flyttar hästens sin tyngdpunkt fram till ryttarens genom att flytta fram sina bakben, eller så kan ryttaren flytta tillbaka sin tyngdpunkt för att möta hästens. När balansen hittas så kommer balansen att göra lättheten och samlingen möjlig.

Katrin och Valioso

 
- Längningen av den bakre delen av halsen hänger ihop med bakbenens arbete, vilket innebär att aktiveras bakbenen korrekt så kommer halsen att längas ut korrekt. Bent tyckte även att det var viktigare att arbeta med den främre delen av halsen och hur den ska sträckas framåt/uppåt, än att med en mekanisk hjälp länga den bakre delen av halsen. Halsen är ett symptom av bakbenens arbete.

Sara och Skippen

 
- En helt ny hjälpgiving som Bent noga visade var att använda sitt inre knä (insida lår) för att be hästen föra fram sin inre höft. Detta visade han först stillastående brevid hästen genom att stå på hästens yttersida och med handen trycka lite på revbenen på innersidan, samtidigt som han bad om ställning. Då kunde han med handen få hästen att föra fram den inre höften. Detta överfördes sen till ridningen. På detta sätt kunde han också se oliksidigheter i hästen, ifall hästen har svårare att föra fram sin ena höft.


Ramona och Silla
 
 
Jag fotade inte så mycket på kursen och bara med mobilen, men några bilder blev det. Jag vill också passa på att säga grattis till alla duktiga elever som klarade sina prov i helgen!

Om

Min profilbild

Linnéa Sandgren, Alnö (Sundsvall), Sweden

I den här bloggen fokuserar jag på hästträning. Lite av en dagbok där en och annan reflektion och kanske till och med vis tanke slinker in. Jag tränar mina hästar enligt Akademisk ridkonst men lägger också stor vikt vid relationen häst-människa. Natural horsemanship ingår alltid i mitt arbete. Där kommer mina största influenser från Klaus F Hempfling, men jag har även viss erfarenhet av Parelli NH. Mina starkaste sidor är problemlösning, inlärning och unghästhantering! Jag har en islandsvalack; Brynjar från Fjällgården, 8 år och femgångare. Samt Pluto Nesto, en 4-årig nykastrerad lipizzanervalack från Ängvaktartorps gård. Läs mer om mig: www.LinneaSandgren.se

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela