Bentkurs
Nu sitter jag precis hemkommen från Ridakademi norr och årets kurs för Bent Branderup. Detta var första gången jag såg honom undervisa och det var mycket inspirerande. Vilket var precis vad jag behöver just nu med Brynjar då vi befinner oss i en nedåt-grop och känslan av att ha kört fast. Nu fick jag nya influenser att ta med mig hem till Brynjar och prova.
Bent Branderup visar tygelfattning.
Carina och Perlina
Helgen kan bäst sammanfattas med "Läng i öppna, samla i sluta", men också "lätthet" och "sitsen som den primära hjälpen" var högaktuella punkter under kursen. Lättheten behandlade både ryttarens hjälpgivning och hästens bogar, hur ryttaren kan flytta bogen lite hit och lite dit för att hitta lättheten och balansen.
Anette och Valiant
Jag vill lyfta fram de delar som jag fastnade lite extra för, även om det blir lite lösryckta punkter här:
- Om helheten inte blir bättre av det man jobbar med är det man jobbar med garanterat fel.
- Om helheten inte blir bättre av det man jobbar med är det man jobbar med garanterat fel.
- När vi påverkar hästens huvud, påverkar vi höftens möjlighet att arbeta korrekt.
- Vi söker rotationen och inte böjningen i sidled i hästen.
- Vi söker rotationen och inte böjningen i sidled i hästen.
Anette och Valiant
- Bent beskrev också skillnaden från gamla ridhandböcker mellan uttrycken att ha "i handen" eller "i tyglarna". I handen ska man ha huvudet och i tyglarna ska man ha bogarna. Alltså så ska de direkta tygeltagen påverka hästens huvud och de indirekta tygeltagen reglera bogarna.
Sara och Skippen
- I skolhalten kan man kika på kvaliten bl.a. genom att när hästen bara lutar sig bakåt så läggs vikten på ytter bakben (vilket man kan se på hästens rumpa) men när hästen vinklar lederna bak korrekt så kommer vikten att hamna på inner bakben och denna sida sänks.
Katarina och Maja
- För att hästen och ryttaren ska hitta sin bästa balans och lätthet så måste ryttarens och hästens tyngdpunkter sammanfalla. Det finns två vägar för att nå detta: Endera flyttar hästens sin tyngdpunkt fram till ryttarens genom att flytta fram sina bakben, eller så kan ryttaren flytta tillbaka sin tyngdpunkt för att möta hästens. När balansen hittas så kommer balansen att göra lättheten och samlingen möjlig.
Katrin och Valioso
- Längningen av den bakre delen av halsen hänger ihop med bakbenens arbete, vilket innebär att aktiveras bakbenen korrekt så kommer halsen att längas ut korrekt. Bent tyckte även att det var viktigare att arbeta med den främre delen av halsen och hur den ska sträckas framåt/uppåt, än att med en mekanisk hjälp länga den bakre delen av halsen. Halsen är ett symptom av bakbenens arbete.
Sara och Skippen
- En helt ny hjälpgiving som Bent noga visade var att använda sitt inre knä (insida lår) för att be hästen föra fram sin inre höft. Detta visade han först stillastående brevid hästen genom att stå på hästens yttersida och med handen trycka lite på revbenen på innersidan, samtidigt som han bad om ställning. Då kunde han med handen få hästen att föra fram den inre höften. Detta överfördes sen till ridningen. På detta sätt kunde han också se oliksidigheter i hästen, ifall hästen har svårare att föra fram sin ena höft.
Ramona och Silla
Jag fotade inte så mycket på kursen och bara med mobilen, men några bilder blev det. Jag vill också passa på att säga grattis till alla duktiga elever som klarade sina prov i helgen!